BIJEENKOMSTEN

Transformeren: geen woorden maar daden

Samenvatting

Locatie:Laurenskerk
Grotekerkplein 15
Rotterdam
Datum: 12 november 2014

 • Deel bijeenkomst

‘In Rotterdam gebeurt ‘t’, zo stellen internationale media waaronder The New York Post. De stad is volop in beweging en is in talrijke lijstjes opgenomen als ‘must see’ bestemming in 2014. Bijzondere architectuur, succesvolle stadsvernieuwing en de realisatie van een aantal opvallende projecten, zoals de Markthal en het Centraal Station, zetten Rotterdam wereldwijd in de schijnwerpers. Rotterdam staat synoniem voor transformatie en er is daarom geen betere binnenstad denkbaar voor een succesvol najaarscongres.

Het Platform Binnenstadsmanagement en SSM Retail Platform nodigen u van harte uit op woensdag 12 november voor een inspirerend congres in de Laurenskerk te Rotterdam. In de ochtend geeft Hans van Rossum, manager grote projecten bij de gemeente Rotterdam, een inspirerend betoog over de transformatie in Rotterdam en wordt er stilgestaan bij de succesvolle transformatie van detailhandelslocaties, voormalige kantoorlocaties, e.d. Rond lunchtijd wordt u rondgeleid langs een aantal spraakmakende (retail)projecten in de binnenstad: De Nieuwe Markthal, COOL63 en De Beurstraverse. Tijdens het middagprogramma wordt u geprikkeld door retaildeskundige Bill Grimsey. Deze Britse retailveteraan deelt op inspirerende wijze zijn visie op retail en transformatie. René Vierkant sluit het middagprogramma af met zijn ‘Lijnbaanakkoord’.


  programma

  Ochtendprogramma

  10:00 uur Ontvangst met koffie en thee
  10:30 uur Welkom door de voorzitters van SSM Retail Platform & Platform Binnenstadsmanagement
  10:35 uur Opening en inleiding door dagvoorzitter Hans-Hugo Smit, senior projectleider Platform 31
  10:50 uur Rotterdam: een binnenstad in transitie door Hans van Rossum, manager grote projecten gemeente Rotterdam
  11:30 uur Actieve transformatie van detailhandelslocaties door Nynke Schaaf, projectleider ruimtelijk economische ontwikkeling gemeente Rotterdam
  12:15 uur ‘Walking Lunch’ en netwerkmoment. Rondleiding langs een drietal inspirerende locaties in de binnenstad en lunch op een bijzondere locatie: De Nieuwe Markthal, ontwikkeling Beurstraverse en COOL63

  Middagprogramma

  14:15 uur Aftrap dagvoorzitter Hans-Hugo Smit
  14.20 uur ‘Grimsey Review’ door retailexpert Bill Grimsey (UK)
  15.00 uur Environmental management en Lijnbaanakkoord door René Vierkant, director Retail Investments, Syntrus Achmea Real Estate & Finance
  15.30 uur Afsluiting en borrel

  Toelichting

  Ochtendprogramma

  In de ochtend belichten we vanuit meerdere invalshoeken de transforma-tie van de binnenstad van Rotterdam. Welke voorwaarden liggen ten grondslag aan de succesvolle vernieuwing? We nemen u in vogelvlucht mee langs de grootste projecten en herontwikkelingslocaties. Na de overview van Hans van Rossum, manager grote projecten, vertelt pro-jectleider ruimtelijk economische ontwikkeling, Nynke Schaaf, ons meer over het ontwikkelingsperspectief van de Rotterdamse detailhandel. De gemeente experimenteert met de stakeholders in de stad actief in pilots die tot doel hebben het overaanbod aan winkels aan te pakken. De stad gebruikt daarbij de successen in de kantorenmarkt.

  Middagprogramma

  Het middagprogramma wordt geopend door de Britse retailveteraan Bill Grimsey, die voor de allereerste keer naar Nederland komt om zijn visie op de binnenstad van morgen toe te lichten met zijn ‘Grimsey Review’. ‘Stop met energie en middelen te steken in het onoverkomelijke. Bouw de winkelstraten om tot gemeenschapscentra. Waarom zou in de oude gesloten kaaswinkel geen dokterspraktijk komen? Bouw de failliete viswinkel om tot een kindercrèche’. Ondanks deze gedurfde uitspraken, terug te vinden in zijn jongste boek ‘Sold Out’, trekt Bill Grimsey resoluut de kaart van de toekomst. Een radicaal en inspirerend betoog.

  Daarna is het woord aan René Vierkant, director Retail Investments bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance, over de toekomst van de Lijnbaan. De Lijnbaan (1953) is één van de architectuuriconen van de wederopbouw, de eerste winkelpromenade van Nederland en het oudste autoloze winkelgebied van Europa. Eigenaren in het Lijnbaangebied en ondernemers die zijn aangesloten bij de Vereniging Winkelpromenade Lijnbaan slaan de handen ineen om de Lijnbaan op allerlei facetten te verbeteren. Zij nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de buitenruimte, de programmering en het vastgoed. De ambitie is om van de Lijnbaan het beste kernwinkelgebied van Nederland te maken. Dit is vastgelegd in het Lijnbaanakkoord.

  kosten

 • Deelnemers en begunstigers van het Platform Binnenstadsmanagement kunnen kosteloos met twee personen deze bijeenkomst bijwonen. Begunstigers van SSM Retail Platform betalen € 125,- per persoon aan deelnamekosten. Organisaties die niet bij SSM Retail Platform of bij het Platform Binnenstadsmanagement zijn aangesloten betalen € 250,- per persoon. De prijzen zijn exclusief BTW. Zorg ervoor dat u zich op tijd aanmeldt, de zaal kent een maximum capaciteit.

  AANMELDEN:

  U kunt zich aanmelden voor dit najaarscongres via de website www.12november.nl

  De parkeergarages St. Jacobsplaats, Markthal en WTC-V&D liggen op loopafstand van de Laurenskerk.